Filmcentrum

Den finlandssvenska filmbloggen publiceras av Finlandssvenskt filmcentrum.

Vad är filmcentrum för en organisation?

I Finland finns ett tiotal regionala filmcentra som jobbar med och för filmkultur. Finlandssvenskt filmcentrum är, som namnet också säger, det finlandssvenska filmcentrumet och vårt arbetsområde är således hela Svenskfinland. Vi har kanslier i Åbo, Vasa och Helsingfors där Dag, Bent, Klas och Mikaela jobbar med filmkultur dagligen. Arbetsfältet är brett. Det rymmer i praktiken allt som har med film att göra, utom filmproduktion. Vi ordnar bl.a. olika typers filmvisningar i hela Svenskfinland och har hand om biografverksamheten i Åbolands skärgård. Vi ordnar dagis- och skolvisningar året runt i samarbete med bl.a. kommuner och Luckorna, uppmärksammar finlandssvensk film och aktuella filmfrågor t.ex. med att arrangera filmpremiärer och andra tillställningar.

Vad annat håller vi på med?

Kontakta oss gärna med filmfrågor av olika slag och gärna också med samarbetsförslag. Alla vi som jobbar på filmcentrum har olika kunskaper och erfarenheter i bagaget och bidrar gärna med vårt kunnande.

Filmfostran

Vad gäller filmfostran erbjuder vi i samarbete med våra kollegor, d.v.s. Walhalla rf, ett Filmkamraten, som är ett alldeles unikt audiovisuellt verktyg för skolorna. Allt material finns på http://www.filmkamraten.fi och får användas fritt av skolor i hela landet.

För de yngre barnen erbjuder vi Bokbio.

 

Kontakta oss

Åbo

Dag Andersson

dag.andersson(at)filmcentrum.fi

tel. 040 538 62 60

Bent Blomqvist 

kinoscreen(at)jippii.fi

tel. 040 8610 488

 

Helsingfors

Mikaela Westerlund

mikaela.westerlund(at)filmcentrum.fi

tel. 040 548 63 93

 

Vasa

Klas Fransberg

klas.fransberg(at)filmcentrum.fi

tel. 040 587 21 71