Claes Olsson: Finlandssvenska filmare är inga framtidshopp?

När jag på min familjesemester i Maspalomas råkade se Hbl den 30.12 och läste artikeln om 40 finlandssvenska framtidshopp blev jag både förnärmad och arg. Inte en enda ung finlandssvensk filmskapare var med bland de 40, nog teaterregissörer, författare och bildkonstnärer.

Jag skrev och skickade en kommentar om detta till Fredrik Sonck på tidningens kulturredaktion. Hbl ville inte publicera min text, som här nu publiceras i sin helhet:

40 framtidshopp – en kommentar

Jag vet inte om kulturredaktionen slumrade till efter julfirandet eller varför man glömde bort unga filmskapare från Hbl:s lista över 40 framtidshopp (publicerad 30.12.).

Två filmskapare, regissörer, som definitivt borde ha varit med på listan är Anna-Sofia Nylund (f. 1985) och Tommi Seitajoki (f. 1980).

Anna-Sofia är utexaminerad från Arcada och gör nu tilläggsstudier vid Finlands konstakademi. Hon har regisserat belönade dokumentärer, som visats på flera festivaler runt om i världen. Som bäst slutför hon en dokumentär ”Längtan hem”, som berättar om hennes hemstad Jakobstad. Anna-Sofias konstprojekt, som hon gjort tillsammans med Venla Helenius, har valts till Konstnärsgillets utställning De unga 2019, som öppnar i Helsingfors Konsthall i mars.

Tommi Seitajoki är också utexaminerad från Arcada. Han har regisserat kortfilmer och tv-serier bl.a. ”Dom kallar oss handikappade” och ”Dom kallar oss invandrare”. Hans senaste korta fiktion ”Glaspärlan” (2017) har visats på över 30 festivaler runt om i världen och den har vunnit flera internationella pris. Man kan påstå att jag är jävig i förhållande till dessa två filmskapare då jag har jobbat och jobbar med dem. Men just denna närhet gör att jag vill lyfta fram dem i detta sammanhang.

 

Hbl:s svar

 

Fredrick Sonck svarade att min kommentar inte kommer att publiceras för projektet har koordinerats av nyhetsredaktionen och det har gjorts ett principbeslut att inte öppna en diskussion om enskilda namn. Han har dessutom själv varit föräldraledig under slutet av året. Han tillägger ” Utan tvekan hade Anna-Sofia Nylund eller Tommi Seitajoki kunnat finnas bland de 40 – men det hade också 200 andra unga finlandssvenskar med olika bakgrund kunnat göra”.

Jag skrev att filmskaparna har som helhet blivit åsidosatta. Han svarade att det tycks nog stämma.

Jag undrar om HBL:s nyhetsredaktion är så ovetande om det finlandssvenska filmfältet att man inte hittade några namn för listan, eller att man inte bad om råd av de som känner fältet? Skäms HBL!

Claes Olsson

Filmregissör och producent

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s