30 år och 30 filmer

Finlandssvenskt filmcentrum rf fyller i år 30 år och firar det bland annat med en jubileumsturné med finlandssvensk kortfilm.

Sju olika filmprogram – sammanlagt 30 kortfilmer och dokumentärer erbjuds gratis åt biografer, organisationer och institutioner. Med finns klassiker som Claes Olssons Häng dig pojkfan (1985) och Ulrika Bengts´ Riksväg 8 (1991) samt nyare produktioner som Catarina Diehls En arg mors bekännelser (2018) och Andreas Westerbergs För allas bästa (2019).

Finlandssvenskt filmcentrum rf arbetar för en aktiv och levande filmkultur på svenska i Finland. Filmcentrum grundades 1989 och betjänar alla som är intresserade av film; enskilda filmentusiaster, kommuner, bibliotek, skolor, föreningar m.fl.

Filmcentrum har kanslier i Åbo, Vasa och Helsingfors. Verksamheten finansieras av undervisningsministeriet, Svenska kulturfonden och Konstsamfundet.

enargmorsbekännelser11b0fea

FILMPROGRAMMET

Finlandssvenska klassiker

Program 1

 1. Christian Lindblad: Stenhjärta (1989, 7 min, HD)

Vacker, svartvitt relationsdrama i takt till Hellen Hårbands musik.
I rollerna Svante Martin och Ragni Grönblom. Finsk text.

 1. Claes Olsson: Häng dig pojkfan (1985, 45 min, DCP/HD)

Claes Olssons genombrott som spelfilmsregissör. Filmen bygger på en novell av Elmer Diktonius och handlar om två bröder som åker omkring i Österbotten med sitt cirkusnummer. Cirkusnumret går ut på att den ena brodern hänger sig. Belönats med Jussi-statyett 1986, Risto Jarva –priset och Statens filmpris samma år samt med flera internationella pris på filmfestivaler. Engelsk text
I rollerna bl.a. Marcus Groth och Tomi Salmela.

 1. Anders Engström: Korthuset (1989, 50 min, 16 mm)

En svart komedi om en byggherre i Vasa som köper ett gammalt trähus på en attraktiv tomt. Han beslutar att riva huset och bygga ett lyxigt våningshus. Det här ger upphov till händelsekedja med oanade följder. Filmen är ett försöka att beskriva den konsumtionshysteri som var rådande i slutet av 80-talet i Finland.

Inspelad i Vasa och Vörå.

I rollerna bl.a. Svante Martin och Tuija Jänicke.

S:a 102 min

 

Program 2

 

 1. Claes Olsson: M. A. Numminen sings Wittgenstein (1993, 2 min, DCP/HD)
 2. A. Numminen sjunger Ludwig Wittgensteins Tractatus Logico-Philosophicus -verkets mest kända mening: ”Wovon man nicht sprechen kann, darüber muss man schweigen.”

 

 1. Arn-Henrik Blomqvist: Malbik (1993, 60 min, 16 mm)

En roadmovie om en ung finlandssvensk man som på Island liftar med två isländska män som är på väg till Reykjavik för att lösa in en lotterivinst. Svensk text.

I rollerna bl.a. Niklas Häggblom och Ari Matthiasson

 

 1. Ulrika Bengts: Riksväg 8 (1991, 57 min, 16 mm)

En dokumentär om Finlands ”tråkigaste väg” som drar som ett rakt streck genom Svenska Österbotten. Regissören själv färdas längs vägen i en gammal Volvo PV. Hon stannar ibland och pratar med människor hon möter. Filmen blev Ulrika Bengts genombrott som regissör och den blev mycket omdiskuterad. Finsk text.

S:a 120 min

Nya dokumentärer

Program 3

uno vinkar

 

 1. Per-Ove Högnäs: Pojken som ville till Amerika (2019, 71 min, HD)

En dramadokumentär om särlingen och uppfinnaren Uno Ekblom från Eckerö, Åland som år 1939 slog hela världen med häpnad när han med sin lilla båt åkte från Eckerö till New York. Engelsk text.

I rollerna bl.a. Jonas Danielsson och Mats Stenlund.

 

 1. Carl Sebastian Lindberg: Det röda arvet (2019, 22 min, HD)

Lindbergs personliga dokumentär om hans farmorsfars delaktighet i inbördeskriget 1918. Kriget har lämnat svåra spår i släktens historia, men ingen vill fortfarande tala om detta.

 

 1. CHRZU: Outro (2011, 14 min, HD)

En dokumentärfilm som i drömlika bilder beskriver ett nattligt Åbo och de ensliga figurer som befolkar staden vid en timme då de flesta andra ligger hemma i sina sängar och sover. Så här vackert och magiskt har staden sällan skildrats tidigare. Inget tal.

S:a 107 min

 

Ny finlandssvensk kortfilm

 

Program 4

 1. Viktor Granö: Ett kammarspel (2018, 19 min, HD)

Psykoanalytikern Helena får en ny klient, Alice. Men Alices berättelse kommer obekvämt tätt inpå Helenas eget liv. Engelsk text.

I rollerna bl.a. Stina Rautelin och Emelie Wallberg

 

 1. Pia Andell: Matchen (2018, 15 min, HD)

Medelålders kvinnor på tennisplan. En timme att spela en match. Hur ska man svara på ett spel som också utförs på det psykologiska planet, och där man använder sig av dubiösa medel för att nå sitt mål? Måste man bevara sitt lugn? Engelsk text.

I rollerna bl.a. Nina Hukkinen och Milka Ahlroth

 

 1. Ville Tanttu: Askan (2018, 17 min, HD)

Laura är en rullstolsbunden kvinna i femtioårsåldern som vill följa sin nyligen avlidne yngre brors vilja och strö ut hans aska i havet trots att föräldrarna är emot det.

I rollerna bl.a. Hellen Willberg och Stella Laine

 1. Andreas Westerberg: Är det för mycket begärt? (2017, 5 min, HD)

En visuell dikt om att söka mening med livet.

I huvudrollen Julia Johansson

Glasparlan4.jpg

 1. Tommi Seitajoki: Glaspärlan (2017, 16 min, HD)

Daniel, 12 år, plundrar soptunnor i en förort i Vanda. Han söker efter något i strävan av en belöning. Engelsk text.

I rollerna bl.a. Alvar Af Schultén och Fredrik Malmström

S:a 72 min

Program 5

 

 1. Catarina Diehl: En arg mors bekännelser (2018, 6 min, HD)

En anonym mamma berättar inför kameran om sina negativa känslor för sina barn och om sina vredesutbrott. Hur känns det för henne att tappa nerverna och inte klara av att kontrollera sig? Tupperware-lock, papperskorgen i köket och barnens Ikea-badkar brukar få sig en omgång. Men allra värst är de stunder när hon fysiskt tar tag i barnen. Håller hon på att bli som sin egen mamma som en gång i tiden brukade slå henne? Finsk text.

I huvudrollen Daniela Fogelholm

 

 1. Lotta Petronella: Kom ihåg hennes namn (2018, 9 min)

En poetisk dokumentär om 15-åriga Carin Pehrsdotter som var den första som pesten tog i Korpo i oktober 1710. Engelsk text.

 

 1. Anna-Sofia Nylund: Vem plockar upp skärvor efter… (2012, 15 min, HD)

En gammal kvinna berättar sitt livs historia. För det mesta är det ingen trevlig berättelse och via dockor får vi uppleva hennes liv och hur falska ens förväntningar kan vara. Engelsk text.

varg3.jpg

 

 1. Antonia Ringbom: Sinnebilder: Varg (2017, 6 min, HD)

”En varg. Hoppas bli bättre på att glömma det förflutna. Skolmobbare gjorde mitt liv till ett helvete. Känner mej nog jätte-ensam. Försöker knuffa mej till att gå fram till mänskor, Det lyckas ibland.” En del av Antonia Ringboms animationsserie ”Sinnebilder”. Tanken bakom dokumentäranimationerna är att minska stigmat kring mentala problem och psykisk ohälsa.

 

 1. Antonia Ringbom: Sinnebilder: Katt (2017, 6 min, HD)

”Jag skulle vara en katt, en siames. Min grundsjukdom är depression. Jag har inte alltid orkat vara närvarande för mina barn. Öka öppenheten! Så många lider i tysthet. ” En dokumentäranimation om psykisk ohälsa.

 

 1. Andreas Westerberg: För allas bästa (2019, 14 min, HD)

När styrelsen för söker en ny VD, ställs företaget inför ett oväntat problem; deras mest kompetenta sökande påstår att han är Djävulen. Förvirringen kring det gemensamma och det individuella verkar producera den värsta gemensamma nämnaren, när styrelsen försöker hantera etiska frågor i en företagsmiljö där mänsklig interaktion och beslutsfattande i allt högre grad ersätts av automatiserade processer förklädda till artificiell intelligens. Engelskt text.

I rollerna bl.a. Johan Karrento, Bengt-Ove Forsman, Susanne Hörnquist

 

 1. Niklas Lindgren: Språkfrågan (2017, 13 min, HD)

En politisk bajskomedi. Mannen har förstoppning och nu gäller det att få vård. Hustrun vill bara tala svenska, mannen har fått nog av sina plågor. Finsk/svensk text

I rollerna bl.a. Linda Zilliacus och Elmer Bäck

 

S:a 68 min

 

Finlandssvensk skräckfilm

 

Program 6

 1. Jan Inberg: K7 (2017, 21 min, HD)

En ung kvinna med en problematisk bakgrund, arbetar som städerska vid ett sjukhus och en natt städar hon i källaren, våning K7. En läkare gör ett närmande. En finlandssvensk skräckfilm med zombier och lik. Engelsk text.

I rollerna bl.a. Dilan Gwyn och Martin Bahne

K7_2.jpg

 

 1. Alfred Backa: Ivankallan (2016, 22 min, HD)

Filmen bygger på den lokala legenden om Ivankallan – en mystisk ö som lokalbefolkningen förstår att undvika. En kvinna återkommer till sin hemby och förstår inte varför man ska undvika Ivankallan. En äkta österbottnisk skräckfilm.

I rollerna bl a Tinja Sabel, Ava-Amanda Eriksson, Ulf Johansson

 

S:a 43 min

Camilla Mickwitz – tecknade filmer för barnen (16 mm, DVD, HD720p filer)

emilia2.jpg

 

Program 7

(här kan man komponera sitt eget program, max 45 minuter och passar för barn under skolåldern, finns med både svenskt och finskt tal)

 

Emilia och kung Oskar (15 min)

Emilia och dockan (15 min)

Emilia och de tre små tanterna (15 min)

Emilia och tvillingarna (15 min)

Emilia och lyckan (15 min)

Emilia och äppelmosen (15 min)

S:a 90 min

 

Vid behov kan Finlandssvenskt filmcentrum ställa upp med 16 mm projektor och projektorskötare.

Filmerna kan beställas från Finlandssvenskt filmcentrum, 040-5872171, klas(at)filmcentrum.fi

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s